Lejere hæfter solidarisk for fælles gæld

Her på kontoret får vi mange spørgsmål om forskellige emner. En lejer spørger, om hun og ex-kæresten kan kræve, at udlejer deler deres gæld op. Læs svaret her:

Spørgsmål:

Min samlever og jeg er gået fra hinanden for nylig, og samtidig har vi så opsagt vores lejlighed og er flyttet hver til sit.

Nu kommer vores udlejer så og kræver 30.000 kr. udover depositummet til istandsættelse af os begge to, men da vi ikke længere bor sammen, kan vi så ikke godt kræve, at gælden deles op, så vi hver især kun skal betale halvdelen?

Jeg spørger fordi jeg tjener væsentligt mere end min tidligere samlever, og udlejer nu har krævet, at jeg betaler det hele. Men kan han det?

Svar:

Når man er flere, der indgår en aftale sammen, så hæfter man også sammen for hele gælden, medmindre andet er aftalt. Dette gælder også, hvis I efterfølgende bliver uvenner.

Jeres tidligere udlejer kan derfor frit vælge hvem af jer, han vil inddrive gælden hos, og udlejer vil som regel vælge at gå efter den person, som har den bedste økonomi og altså må formodes at have de bedste muligheder for at betale.

I kan altså ikke kræve, at udlejer deler gælden op, så I fremover kun hæfter for en halvdel hver. Det hænder dog indimellem, at en kreditor accepterer en sådan aftale, men udgangspunktet er, at dig og din tidligere samlever selv må ordne det internt. Hvis du har betalt hele gælden til udlejer, kan du efterfølgende kræve, at din tidligere samlever betaler sin halvdel af gælden til dig.

Print Friendly, PDF & Email