Vedligeholdelseskonto og fraflytning

Spørgsmål:

Må jeg bruge min vedligeholdelseskonto til at istandsætte mig lejemål, når jeg fraflytter?

Da jeg har opsagt mit lejemål i en lejelejlighed, har jeg brug for lidt hjælp omkring den nye lejelov 2015.

Jeg flyttede ind i min nuværende lejlighed i 2004, og det er ikke muligt for mig at gennemskue, hvornår de gamle regler gælder og hvornår de nye “overtager”. Lejligheden var nyistandsat ved indflytningen, og skal ifølge kontrakten afleveres i samme stand som ved overtagelsen dvs. uden mangler og nyistandsat med maling, hvidtning og tapetsering overalt samt nyafslebne og nylakerede gulve.

Den indvendige vedligeholdelse påhviler udlejer og der stod 0 kr. på vedligeholdelseskontoen ved kontraktens oprettelse.

På nuværende tidspunkt januar 2019 står der 30.000 kr. på vedligeholdelseskontoen. Lejligheden fremstår i dag pæn og velholdt – den blev malet i 2009, delvis med de penge der var akkumuleret på kontoen og delvis med egenbetaling. Hvis jeg har forstået det rigtigt, så skal kontoen videreføres til den nye lejer, som så kan bruge den til istandsættelse fremover, og udlejer må ikke inddrage eller disponere over pengene. Jeg læser i punkt 4 på jeres side om “Lejeret”, at lejer gennem sine betalinger til vedligeholdelseskontoen allerede har betalt for eventuel istandsættelse ved fraflytning. Gælder det også for mig med en kontrakt fra 2004?

Der er slet ikke fordi jeg er blevet præsenteret for urimelige krav. Jeg synes blot, at jeg også har en forpligtelse som lejer til at forsøge at sætte mig lidt ind i lovgivningen, for at kende mine rettigheder, inden jeg henvender mig til ejendomsadministrationen.

Derfor er mit hovedspørgsmål: kan jeg blive præsenteret for en regning, hvor både mit depositum og 3 måneders forudbetalt husleje (i alt 38.000kr) anvendes til istandsættelse af lejligheden, samtidig med at vedligeholdelseskontoen med de 30.000kr videreføres til den nye lejer?

På forhånd tak

Svar:

I det øjeblik lejeaftalen er opsagt, kan din vedligeholdelseskonto ikke længere benyttes, hverken til vedligeholdelse eller istandsættelse. Du vil således være forpligtet til selv at betale for, at lejemålet efter din fraflytning fremstår nyistandsat med nymalede vægge og afslebne og lakerede trægulve m.v.

Havde du indgået lejeaftalen efter den 1. juli 2015, ville reglerne have været anderledes, da udlejer i så fald ikke ville kunne kræve, at lejemålet blev afleveret nyistandsat, men blot skulle afleveres i samme stand som du overtog det med fradrag af sædvanlig slid og ælde.

Print Friendly, PDF & Email